

Αναφορικά με τη συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής για το θέμα των 300 Συμβασιούχων Ειδικών Αστυνομικών, γνωστών και ως Οριοφυλάκων, οφείλουμε να επαναλάβουμε την έντονη ανησυχία μας για την απουσία μόνιμης λύσης σε σχέση με την αξιοποίησή τους.
Οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι έχουν προσληφθεί με σκοπό την ενίσχυση της προσπάθειας αντιμετώπισης του μεταναστευτικού και έχουν συμβάλει αποφασιστικά σε αυτή, όπως έχει αναγνωριστεί και από τον Υποδιοικητή του ΥΑΜ σε προηγούμενες συνεδρίες. Πολλές φορές, μάλιστα, εκτέλεσαν τα καθήκοντά τους υπό εξαιρετικά δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο και τη ζωή τους.
Δυστυχώς, ούτε και στη σημερινή συνεδρία βρέθηκε κάποιος τρόπος ώστε οι άνθρωποι αυτοί, που έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και εξειδίκευση, να συνεχίσουν να υπηρετούν μέσα από τη μοριοδότησή τους για ένταξη είτε στο Αστυνομικό Σώμα είτε στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης. Από τους 300 οριοφύλακες, περίπου 76 έχουν περάσει τις εξετάσεις για αστυνομικούς ή ειδικούς αστυνομικούς, και αναμένονται ακόμη αποτελέσματα για άλλους.
Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί. Ζητήσαμε στην επόμενη συνεδρία να παρίστανται ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Αρχηγός Αστυνομίας και ο Υφυπουργός Μετανάστευσης, ώστε να εξηγήσουν γιατί, ενώ υπάρχουν αυξημένες ανάγκες, δεν αξιοποιούνται οι ειδικοί αυτοί αστυνομικοί σε θέσεις είτε του Υπουργείου Δικαιοσύνης είτε του Υφυπουργείου Μετανάστευσης.
Υπενθυμίζουμε ότι το Υφυπουργείο Μετανάστευσης καταβάλλει 35 εκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία για τη φύλαξη των δομών στο Πουρνάρα και στις Λίμνες, ποσό που θα μπορούσε να επενδυθεί πιο αποτελεσματικά με την αξιοποίηση έμπειρου και εκπαιδευμένου προσωπικού, όπως είναι οι 300 οριοφύλακες.
Παρά τις υφιστάμενες ανάγκες, παρατηρούμε μια ακατανόητη ακαμψία από πλευράς του Υπουργείου, το οποίο δεν φαίνεται διατεθειμένο να εξετάσει εναλλακτικές για την αξιοποίηση των ήδη εκπαιδευμένων και έμπειρων αυτών οριοφυλάκων.
Θυμίζουμε ότι είχαν δοθεί και σχετικές διαβεβαιώσεις τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από αρμόδιους Υπουργούς σε προηγούμενες δηλώσεις τους, ότι θα αναζητηθεί μια λειτουργική λύση.
Καλούμε, λοιπόν, εκ νέου τους αρμόδιους φορείς να εξετάσουν με τη δέουσα προσοχή τις εισηγήσεις μας. Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι, εφόσον υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση, θα εξευρεθεί η κατάλληλη λύση ώστε να συνεχιστεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού φαινομένου, όπως επιτεύχθηκε την τελευταία τριετία με τη συμβολή των 300 Οριοφυλάκων.
Τέλος, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με όσα ανέφερε εκπρόσωπος του Υπουργείου, ακόμη και όσοι επιτύχουν στις εξετάσεις και προσληφθούν ως μόνιμο προσωπικό, δεν θα τοποθετηθούν κατ’ ανάγκη σε θέσεις φύλαξης της πράσινης γραμμής, αλλά σε άλλες υπηρεσίες της Αστυνομίας όπου υπάρχουν ανάγκες.
Εμείς επιμένουμε ότι η συνέχιση της παρουσίας των έμπειρων Οριοφυλάκων, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα, κρίνεται επιτακτική για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και τη διαχείριση του μεταναστευτικού.