Από: ΕΛΑΜ

Χ. Χρίστου: «20 Χρονια στο ευρωκοινοβούλιο και κάποιοι πείθουν 2 άτομα για την Κύπρο;»

Χ. Χρίστου: «20 Χρονια στο ευρωκοινοβούλιο και κάποιοι πείθουν 2 άτομα για την Κύπρο;»
Δημοσιεύθηκε: Μαΐου 16, 2025-16:31 View: 12

Στη μεσημβρινή εκπομπή του OMEGA, «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ», φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρός μας, Χρίστος Χρίστου, ο οποίος αναφέρθηκε στις δηλώσεις των άλλων κομμάτων προς το ΕΛΑΜ, τις σχέσεις του κόμματος με το Προεδρικό, αλλά και τα όσα συνέβησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τα ψηφίσματα που κατατέθηκαν και την έκθεση προόδου της Τουρκίας.

Αρχικά, ο κ. Χρίστου, επεσήμανε πως όσα κόμματα θεωρούν ότι κινδυνεύουν εκλογικά, είναι εναντίον του ΕΛΑΜ, ενώ κάλεσε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ να εξηγήσει τι εννοεί με το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει «άσυλο» στο ΕΛΑΜ.

Σχετικά με τα όσα έγιναν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Χρίστου εξήγησε πως το ΕΛΑΜ, μετά την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα, που έγινε ημέρα Σάββατο, θεώρησε αυτονόητο ότι θα πρέπει να προχωρήσει στη κατάθεση ενός ψηφίσματος. Την Κυριακή, ενημερώθηκαν ΟΛΕΣ οι πολιτικές ομάδες μέσω email.
Μάλιστα, ο κ. Χρίστου, ανέφερε ότι έγινε παρέμβαση από την πολιτική ομάδα του S&D για αλλαγή του τίτλου και στην άρνηση της για ψήφισμα.
«Το ψήφισμα δεν είχε λεκτικό περιεχόμενο. Ήταν η αρχική τοποθέτηση εάν αποδέχονται να προχωρήσουμε με το ψήφισμα και εάν προχωρούσαμε να διαμορφωνόταν το λεκτικό», ανέφερε ο Πρόεδρός μας.

Για τη συγκεκριμένη Πρόταση, ο κ. Χρίστου, ανέφερε ότι, ενώ οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ στήριξαν την ψήφιση του ψηφίσματος, οι πολιτικές τους ομάδες δεν ενίσχυσαν αυτή τους την προσπάθεια.

«Ποιο ακριβώς είναι το κακό το οποίο κάναμε; Ότι προσπαθήσαμε να καταδικάσουμε την παράνομη επίσκεψη; Ότι προσπαθήσαμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Κ.Δ; Είδαμε τα δύο μεγάλα κόμματα να κατηγορούν περισσότερο το ΕΛΑΜ αντί να προσπαθούν να κατηγορήσουν τον Ερντογάν», ανέφερε ο Πρόεδρός μας.
«Θυμίζω ότι πριν μία πενταετία, όταν ένας κύπριος Ευρωβουλευτής άνοιγε γραφείο στα κατεχόμενα, ή έθετε θέμα να αναγνωριστεί η τουρκική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα της Ε.Ε., τα μεγάλα κόμματα ήταν απλά τρίτοι. Τώρα προφανώς τα πράγματα έχουν αλλάξει», πρόσθεσε ο κ. Χρίστου.

Ο Πρόεδρός μας ανέφερε ότι ΕΛΑΜ έμεινε στην γραμμή την οποία διακήρυξε προεκλογικά, δηλαδή να προσπαθήσουμε να φέρουμε το Κυπριακό στο επίκεντρο των συζητήσεων της Ε.Ε.
Αναφορικά με τα όσα καταλογίζουν στο ΕΛΑΜ, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρός μας απάντησε πως, ο κ. Στεφάνου δεν έχει πρόβλημα να συνεργάζεται με τα παράνομα κόμματα των κατεχομένων. Προχθές ο κ. Στεφάνου και η κα Δημητρίου βρέθηκαν σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Γραφείου στην Κύπρο, μαζί με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των Κατεχομένων. Ο Πρόεδρός μας διερωτήθηκε, «για όνομα του θεού. Υπάρχουν κόμματα στα κατεχόμενα; Δεν υφίσταται κράτος. Πώς εσείς αναγνωρίζετε κόμματα;»

Ο κ. Χρίστου ξεκαθάρισε ότι το ΕΛΑΜ δεν ζήτησε τη συνεργασία του ΑΚΕΛ, αλλά τη συνεργασία για την Κύπρο και όχι για να προωθηθούν οι θέσεις του ΕΛΑΜ και του ΑΚΕΛ.

Σχετικά με τους Κύπριους Ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ, ο κ. Χρίστου είπε πως δεν τους έχει κατηγορήσει καθώς στήριξαν το ψήφισμα, ωστόσο, «τους κατηγορώ για αυτό το οποίο ακολούθησε και τις ευθύνες που προσπαθούν να επιρρίψουν στο ΕΛΑΜ. Από τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα, το ΕΛΚ, από την οποία πρόσφατα ακούσαμε διάφορα για τη στήριξη που παρέχει στην Κύπρο, εκτός από τον κ. Φουρλά, τον Κ. Χατζηπαντέλα, έχουν ψηφίσει ακόμη δύο. Ο ένας είναι ο κ. Μεϊμαράκης της Ν.Δ. Πόσα χρόνια; Μέσα δηλαδή σε μία εικοσαετία παρουσίας έχουν πείσει άλλους δύο Ευρωβουλευτές; Το ΕΛΑΜ έχει παρουσία δέκα μηνών στο Ε.Κ. και έχει πείσει όλη την ομάδα του ECR όσον αφορά την Κύπρο».
Αν θα πάμε με τα κριτήρια της διπλωματίας και ποιος κάνει καλύτερη διπλωματία, προφανώς το ΕΛΑΜ είναι ποιο αποδοτικό, ανέφερε ο Πρόεδρός μας.

Στην έκθεση προόδου για την Τουρκία, διατυπώνονται αρκετά πράγματα εναντίον της Τουρκίας τα οποία θεωρώ θετικά, είπε ο κ. Χρίστου.
Υπήρχε και μία άλλη τροπολογία από το ΕΛΑΜ, η οποία «καλεί την Τουρκία να σεβαστεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της 24ης Ιανουαρίου 2008, με την οποία η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, λόγω μη εντοπισμού και δίωξης των υπεύθυνων για τις δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, οι οποίες διαπράχθηκαν στην Κύπρο το 1996. Καλεί τις τουρκικές αρχές να εκτελέσουν τα διεθνή εντάλματα σύλληψης κατά των υπόπτων για τις δολοφονίες και να παραδώσουν τα άτομα αυτά στην Κυπριακή Δημοκρατία». Να σημειωθεί ότι τη συγκεκριμένη τροπολογία, το S&D, η Ευρωομάδα του ΔΗΚΟ, δεν την ψήφισε.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Πρόεδρός μας ανέφερε ότι καλώς υπάρχει κινητικότητα, ωστόσο, δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι θα προχωρήσουν τα πράγματα.

«Βλέπουμε πως λειτουργεί η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή. Θεωρούμε ότι τα στρατηγικά σχέδια της Τουρκίας δεν ανατρέπονται απλά επειδή εμείς έχουμε την καλή θέληση», σχολίασε ο κ. Χρίστου.

Adblock test (Why?)

Read this on ΕΛΑΜ