Η Τουρκία Προσπαθεί Να Δημιουργήσει Νέα Τετελεσμένα

3 μήνες πριν
ΝΕΑ ΚΥΠΡΟΣ | 

Οι απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών και του Τουρκοκύπριου ηγέτη στη χθεσινή τους συνάντηση στα κατεχόμενα, είναι άλλη μία αποχρώσα ένδειξη ότι η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα ενταφιάζοντας ταυτόχρονα τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού. Η κυριαρχική ισότητα, την οποία επικαλούνται, είναι εντελώς απαράδεκτος όρος, που δεν συνάδει και δεν παραπέμπει σε μια ομοσπονδιακή δομή, υπό τη σκέπη ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου κράτους.

Επιπλέον, η πρόθεση τους να ανοίξουν μέρος της περίκλειστης περιοχής Αμμοχώστου για τουρισμό, με παράλληλο κάλεσμα σε Ελληνοκύπριους να αξιοποιήσουν ιδιωτικές περιουσίες που θα παραμείνουν υπό τουρκική κατοχή, παραβιάζει ξεκάθαρα τα Ψηφίσματα 550 και 789, σε μια νέα προσπάθεια να δημιουργήσουν σύγχυση, να διχάσουν τη δική μας πλευρά προς όφελος τους.

Η Δημοκρατική Παράταξη επιθυμεί για άλλη μια φορά να καταστήσει σαφές ότι το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού δεν μπορεί να εκφεύγει των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οφείλουμε όλοι να συνασπιστούμε και να παραμείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στις προσπάθειες να πείσουμε και το διεθνή παράγοντα ότι στο θέμα της Αμμοχώστου δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέραν από τη πλήρη συμμόρφωση με τα Ψηφίσματα 550 και 789 και την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Προς αυτή την κατεύθυνση επαναλαμβάνουμε την έκκληση μας για άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, τη επικέντρωση όλων των πολιτικών και διπλωματικών μας προσπαθειών προς αποτροπή νέων τετελεσμένων το αμέσως επόμενο διάστημα και την ουσιαστική εμπλοκή της Ε.Ε. και του διεθνή παράγοντα σε ουσιαστικές διεργασίες επίλυσης του Κυπριακού.

Αναμένουμε, δε, από τον ίδιο το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να αντιληφθεί την ανάγκη προσήλωσης στις Συμφωνίες Κορυφής και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, χωρίς αποκλίσεις, κάτι που ο ίδιος πρέπει να καταστήσει σαφές προς την Τουρκία και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, βασιζόμενος και στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο