Η πρώτη ιστορικά εξαγωγή χαλουμιού από την Κύπρο

9 μήνες πριν
ΝΕΑ ΚΥΠΡΟΣ | 

Επισκεπτόμενος τις Πλάτρες και το ξενοδοχείο «Forest Park» νωρίτερα τον Απρίλιο ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί και να ενημερωθεί για τη μεγάλη ιστορία του ξενοδοχείου και για μερικούς από τους επιφανείς καλεσμένους που έχει κατά καιρούς φιλοξενήσει. Ένας από αυτούς ήταν και ο Βασιλιάς της Αιγύπτου Φαρούκ που αποχώρωντας μετά τις διακοπές του, παρήγγειλε και πήρε μαζί του 14 οκάδες παφίτικο χαλούμι. Ο κ. Νεοφύτου, μετά την ξενάγησή του στο ξενοδοχείο «Forest Park», δήλωσε τα εξής:

«Ακόμη μια μέρα στις όμορφες Πλάτρες, στο ιστορικό ξενοδοχείο στο Forest Park. Αλλά η έκπληξή μου ήταν όχι σε κάτι που αφορά μόνο την ξενοδοχειακή βιομηχανία αλλά την ιστορία του χαλουμιού. Θέλω να ευχαριστήσω τον ιδιόκτητη, τον διευθυντή του ξενοδοχείου αλλά και τον κοινοτάρχη Πλατρών για την ξενάγηση μέσα από ιστορικά ντοκουμέντα που βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα στο ξενοδοχείο. Ο βασιλιάς Φαρούκ το 1949, στη δεύτερη του επίσκεψη στην Κύπρο, παρήγγειλε 14 οκάδες χαλλούμια από τον Άγιο Νικόλα, παφίτικα να μην το ξεχνάμε, για να πάρει μαζί του στην Αίγυπτο. Η αξία του χαλλουμιού αναγνωρίστηκε από το 1949 που τον βασιλιά της Αίγυπτου. Για αυτό και εμείς σήμερα πρέπει να κατανοήσουμε τη μεγάλη αξία που πήραμε την έγκριση της ονομασίας ΠΟΠ, από την Ευρώπη. Χαίρομαι που ζω την ιστορία, το παρόν αλλά βλέπω και την προοπτική του τόπου μας».

Εκ των διαχειριστών του ξενοδοχείου, ο κ. Βαρνάβας Θεοδώρου δήλωσε τα εξής:

«Αισθανόμαστε πάρα πολύ περήφανοι που διαχειριζόμαστε αυτό το ξενοδοχείο, γιατί είναι ένα ξενοδοχείο με μια τεράστια ιστορία. Αν μάλιστα διαλογιστούμε ότι ο Βασιλιάς Φαρούκ ήταν τότε ένας βασιλιάς ο οποίος ήταν ο μεγαλύτερος βασιλιάς της εποχής εκείνης, τότε πράγματι μας κάνει περήφανους. Έχουν επισκεφτεί πολλές προσωπικότητες το ξενοδοχείο. Εκτός από τον βασιλιά Φαρούκ, η Πριγκίπισσα Ειρήνη μαζί με τον Μακάριο, η Βασίλισσα Μαίρη της Αγγλίας, ο Τέλης Σαβάλας, πολλές προσωπικότητες».

Ο κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος Κοινοτάρχης Πλατρών, δήλωσε τα εξής:

«Ήταν σημαντικό που ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού ήταν κοντά μας. Του παρουσιάσαμε το κέντρο το οποίο δημιουργούμε για να προβάλλουμε την ιστορία των Πλατρών και τις διάφορες περιόδους, ένα κομμάτι είναι αφιερωμένο στον Φαρούκ. Ήταν ο άνθρωπος που μας έκανε γνωστούς στη Μέση Ανατολή. Έτσι λοιπόν μέσα από τα ντοκουμέντα που βρήκαμε ήταν ακριβώς στη δεύτερή του επίσκεψη που αγόρασε 14 οκάδες χαλούμι, ήταν από τον κ. Παλλάρη και έναν Τουρκοκύπριο που είχαν τις μάντρες τους στον Άγιο Νικόλαο. Έτσι λοιπόν πήρε μαζί του τόσο χαλούμι όσο και τη μαρμελάδα του βύσσινου, πιθανότατα από τον Πρόδρομο, ήταν κάποια ξεχωριστά προϊόντα των Πλατρών. Βλέπουμε δηλαδή ότι η ιστορία των Πλατρών είναι τόσο πλούσια κι είναι εκείνο που θέλουμε να βγάλουμε προς τα έξω αλλά να παρουσιάζεται και στα διάφορα ξενοδοχεία τα ιστορικά και άρχισαν σιγά-σιγά οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων να το αντιλαμβάνονται και να έρχονται μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια ούτως ώστε να μπορέσουμε ελπίζω με το άνοιγμα μετά το lockdown, να παρουσιάσουμε το story and legends of Platres που βασικά είναι ένας χώρος μοναδικός του 1918, η παλιά δημοτική αγορά που θα στεγάσει την ιστορία των Πλατρών μαζί με το κέντρο της λεβάντας. Η λεβάντα πάλι ήταν συνυφασμένη με την ιστορία ξεκινώντας από τη Βασίλισσα Βικτώρια που ηγούνταν του αγγλικού στρατού όταν περάσαμε από την οθωμανική αυτοκρατορία στην αγγλική και τη χρησιμοποιούσε στο παλάτι. Και γι’ αυτό τότε φυτεύτηκε στις Πλάτρες και έκτοτε αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας των Πλατρών. Όλα αυτά δίνουν πλεονεκτήματα για να προσελκύσουν τουρισμό και επισκέπτες στις Πλάτρες».

Ο κ. Ηρακλής Σκυριανιδης γιος του ιδρυτή του ξενοδοχείου «Forest Park» σημείωσε τα εξής:

«Βέβαια για τα βουνά είναι κάτι που και με άλλα ξενοδοχεία τώρα που χτίζονται, θα επανέλθουν οι καλές ημέρες των βουνών που είχαν από το ’30 όταν έρχονταν οι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες, οι Ιταλοί και έμεναν ολόκληρο μήνα. Από τότε βέβαια οι Πλάτρες και το ξενοδοχείο που χτίστηκε το ΄34 και άνοιξε το ’36, ήταν ένα από τα μεγάλα ξενοδοχεία της εποχής, ο πατέρας μου ήταν ο πρώτος ξενοδόχος που εστάλη στην Ελβετία, στη Λοζάνη και ήρθε πίσω με ιδέες που μπορούσε να δει κανείς σε ένα ευρωπαϊκό ξενοδοχείο. Εγώ έχω ζήσει εδώ σχεδόν 60 χρόνια και πάντα είμαστε οι πρώτοι στο να κάνουμε έργα και νιώθω υπερήφανος γι’ αυτό».

17/4/2021

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο