Η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε την Πρέσβειρα της Πορτογαλίας στην Κύπρο κα Vanda Maria Dias Stelzer Sequeira

1 μήνα πριν
ΝΕΑ ΚΥΠΡΟΣ | 

Η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε την Πρέσβειρα της Πορτογαλίας στην Κύπρο κα Vanda Maria Dias Stelzer Sequeira

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα τη νέα Πρέσβειρα της Πορτογαλίας στην Κύπρο κα Vanda Maria Dias Stelzer Sequeira.

Κατά τη συνάντηση, επαναβεβαιώθηκαν οι πολύ καλές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Πορτογαλίας, οι οποίες εδράζονται στα κοινά χαρακτηριστικά τους, ως χωρών του ευρωπαϊκού νότου και σε κοινές αρχές και αξίες.

Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε την ανάγκη επίδειξης ακόμα πιο ισχυρής αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.  Σημειώνοντας ότι η ΕΕ αντέδρασε άμεσα και ενωμένη για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 και έναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κα Δημητρίου υπογράμμισε ότι η Κύπρος στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του Ουκρανικού λαού και η Βουλή των Αντιπροσώπων, από την πρώτη μέρα του πολέμου, υιοθέτησε ομόφωνα καταδικαστικό ψήφισμα. Παρά το ότι, ανέφερε η κα Δημητρίου, δεν επιδείχθηκε η ίδια ευαισθησία εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας για την Κύπρο, η οποία βιώνει για σαράντα οκτώ χρόνια τις συνέπειες της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους της από την Τουρκία και τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και, πιο πρόσφατα, στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, παραμένουμε ακλόνητα προσηλωμένοι στο διεθνές δίκαιο και στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών, εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ, για επανένωση της χώρας μας. Η αξίωση της τουρκικής πλευράς για λύση «δύο κρατών» δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή και έχει απορριφθεί από τη διεθνή κοινότητα, τόνισε η κα Δημητρίου.

Η κα Sequeira υπογράμμισε ότι η Πορτογαλία βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου, στη βάση αρχών και είναι πολύ υποστηρικτική στις προσπάθειες για επανένωσή της, που αποτελεί τη μόνη αποδεκτή λύση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Κατά τη συνάντηση, εκφράστηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ειδικότερα στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, μέσω αυξημένων ανταλλαγών.

Έγινε, τέλος, ανταλλαγή απόψεων, ειδικότερα για θέματα ισότητας των φύλων και  πολιτισμού και για δυνατούς τρόπους συνεργασίας και ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων στους συγκεκριμένους και σε άλλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο