Η Κυβέρνηση να αξιοποιήσει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

3 μήνες πριν
ΝΕΑ ΚΥΠΡΟΣ | 

Η Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων χαιρετίζει τη χθεσινή ομόφωνη -από πλευράς του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ- υιοθέτηση του ψηφίσματος 2618 για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες.

Θεωρούμε ότι το τελικό κείμενο του ψηφίσματος περιέχει ικανοποιητικά στοιχεία υπό τις περιστάσεις και σημειώνουμε τα εξής:

  • Επαναβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά από πλευράς του Συμβουλίου Ασφαλείας η επιδιωκόμενη μορφή λύσης του κυπριακού, που είναι Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Σ.Α.
  • Επαναλαμβάνονται οι αναφορές στα Ψηφίσματα 550 και 789 σε σχέση με την Αμμόχωστος καθώς επίσης και στην Προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της 23ης Ιουλίου 2021, η οποία καταδίκαζε τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στα Βαρώσια και ζητούσε αναστροφή των ενεργειών αυτών.
  • Τονίζεται η ανάγκη διορισμού απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, ώστε να καταβληθούν προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου για εξεύρεση λύσης.

Ως Δημοκρατική Παράταξη- Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, καλούμε την κυβέρνηση όπως αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τα ψηφίσματα και τις καταδικαστικές των τουρκικών ενεργειών τοποθετήσεις που έχει εξασφαλίσει η Κύπρος, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Θεωρούμε αναμενόμενη την έντονη αντίδραση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και τις κατηγορίες προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για «δύο μέτρα και δύο σταθμά», με στόχο την υποστήριξη του αφηγήματος τους περί ύπαρξης δύο κρατών στην Κύπρο που πρέπει να λαμβάνονται εξίσου υπόψη από τον διεθνή παράγοντα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο