Η κυβέρνηση έστω κι αργά θυμήθηκε την πράσινη ανάπτυξη

11 μήνες πριν
ΝΕΑ ΚΥΠΡΟΣ | 

Δηλώσεις της υποψήφιας βουλεύτριας Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Αλεξία Σακαδάκη 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών χαιρετίζουμε την πολύ καθυστερημένη ανακοίνωση της κυβέρνησης για στροφή στην πράσινη ανάπτυξη στην προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για απορρόφηση όλων των διαθέσιμων κονδυλίων ύψους 1.2 δις  του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Είναι όμως όντως λυπηρό να διαπιστώνεται ότι χρειάστηκε το δέλεαρ των πολλών εκατομμυρίων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για να αποφασίσει η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποια δειλά μέτρα προς την βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη χωρίς να εγκαταλείψει δυστυχώς ταυτόχρονα  το ενεργοβόρο και ρυπογόνο χαρακτήρα της αναπτυξιακής πολιτικής της, 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα για  προώθηση της ηλεκτροκίνησης δηλαδή της αντικατάστασης των παλιών ρυπογόνων αυτοκίνητων με νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια – τέλη της διακυβέρνησης  μ. Τάσσου Παπαδοπούλου και συνεχίστηκε επί διακυβέρνησης μ. Δ. Χριστόφια. Διακόπηκε λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 2012 και – παρά τις συνεχείς μας προσπάθειες- μόλις πέρσι επανήλθε δειλά και διστακτικά. Και ενώ εκατοντάδες πολίτες έδειξαν στις αρχές του 2020 ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα, μόλις προέκυψε η πανδημία η κυβέρνηση κατάργησε το πρόγραμμα απόσυρσης των παλιών αυτοκίνητων και αντικατάστασης των με ηλεκτροκίνητα.

Τώρα διαφημίζουν ότι θα χρησιμοποιήσουν κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να την επανέναρξη του σχεδίου απόσυρσης των ρυπογόνων αυτοκίνητων με καθυστέρηση 10 χρονών. Δεν θα έπρεπε αυτά τα κονδύλια να αξιοποιηθούν στη δημιουργία υποδομών για φόρτιση από ΑΠΕ των ηλεκτρικών αυτοκίνητων;

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχουμε υποβάλει πολλές εποικοδομητικές προτάσεις. Σημειώνουμε όμως την έλλειψη πραγματικού και γνήσιου ενδιαφέροντος και οράματος εκ μέρους της κυβέρνησης.

Η Κυβέρνηση οφείλει να διαχειριστεί με πλήρη διαφάνεια και χωρίς διαπλοκή/διαφθορά  το σχέδιο Ανάκαμψης. Όπως έχει διαμηνύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ειδικά η Κύπρος θα βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών που έχουν θεσπιστεί για την ορθολογιστική διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Δεν μπορεί να υπάρξει πράσινη ανάπτυξη με λερωμένα χέρια και βρώμικες συνειδήσεις.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο