Γραπτή δήλωση του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου αναφορικά με το Αρμενικό Μοναστήρι του Αγίου Μακαρίου στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο

1 χρόνο πριν
ΝΕΑ ΚΥΠΡΟΣ | 

Γραπτή δήλωση του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου αναφορικά με το Αρμενικό Μοναστήρι του Αγίου Μακαρίου στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο

Καταδικάζουμε μετά βδελυγμίας τη χρήση του ιστορικού Αρμενικού Μοναστηριού του Αγίου Μακαρίου (Σουρπ Μαγκάρ) στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο για εκδηλώσεις που ουσιαστικά συνιστούν βεβήλωση του χώρου ως τόπου θρησκευτικής  λατρείας, αλλά και ως μνημείου της μακραίωνης ιστορίας του τόπου μας.

Οι εικόνες στο διαδίκτυο από την εκδήλωση ηλεκτρονικής μουσικής από ομάδα νεαρών, συνιστούν, παράλληλα, ακόμη μια μαρτυρία της συστηματικής καταστροφής της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς από την Τουρκία και τους εγκαθέτους της στα κατεχόμενα μας εδάφη.

Ως Δημοκρατία έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα τη βίαιη καταστροφή, τη λεηλασία και τη βεβήλωση των πολιτιστικών και θρησκευτικών μας χώρων στα κατεχόμενα, ως μέρος μιας βάρβαρης τακτικής παραγραφής της ιστορίας μας και εξισλαμισμού των εδαφών μας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

Περισσότερες από 500 Ελληνορθόδοξες Εκκλησίες και ξωκλήσια καθώς και 17 Μοναστήρια σε πόλεις και χωριά των κατεχομένων περιοχών μας έχουν λεηλατηθεί, έχουν σκοπίμως γίνει αντικείμενα βανδαλισμού και σε μερικές περιπτώσεις κατεδαφιστεί, ενώ 77  Εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε Τζαμιά και αρκετές άλλες χρησιμοποιούνται από τον τουρκικό στρατό και το κατοχικό καθεστώς ως αποθήκες, κοιτώνες ή και αχυρώνες.

Ειδικά το Αρμενικό Μοναστήρι παρά τη Χαλεύκα στον Πενταδάκτυλο θα πρέπει να τύχει ειδικής προσοχής, καθώς αποτελεί ένα εκ των πιο σημαντικών μνημείων των Αρμενίων στην Κύπρο, με ρίζες που φθάνουν μέχρι τον 11ο αιώνα, και αντί της καταστροφής και της βεβήλωσης του, να τύχει προστασίας και αποκατάστασης, όπως συμβαίνει στις ελεύθερες περιοχές με την προστασία και τη συντήρηση μουσουλμανικών τεμενών από μέρους της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας.  

(ΡΜ/ΙΚ)

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο