«Γαστρονομικός θησαυρός» τα αρκατένα που έχουν την τιμητική τους στα χωριά της Πάφου

1 μήνα πριν
ΝΕΑ ΚΥΠΡΟΣ | 
Πενταλιά, Τίμη, Γεροσκήπου, Αναρίτα, Παναγιά, Χολέτρια, Κούκλια, Κάθηκας, Κελοκέδαρα και Σίμου είναι οι κοινότητες στην Επαρχία Πάφου στις οποίες οι νοικοκυρές παρασκευάζουν τον Αύγουστο τα αρκατένα, είδος κουλουριών που ζυμώνονται με προζύμι από αφρό ρεβιθιών. Είναι η εποχή που αρχίζουν οι νηστείες και η ζέστη βοηθά τον «αρκάτη», δηλαδή το προζύμι από ρεβίθι, να βγει εύκολα, εξήγησε στο ΚΥΠΕ η Γεωργούλα Χριστοδούλου, παρασκευάστρια και εκπαιδεύτρια στην κυπριακή μαγειρική, στα Επιμορφωτικά Κέντρα Πάφου. Στην Επαρχία Πάφου υπάρχουν χωριά που παρασκευάζουν αρκατένα όλο τον χρόνο ή άρχιζαν από το Πάσχα είπε η κ. Χριστοδούλου. Το μυστικό της επιτυχίας είναι ότι πρέπει να ζυμωθεί την ίδια μέρα το παραδοσιακό έδεσμα, συνέχισε, ενώ σημείωσε ότι η παρασκευή του αρκάτη αποτελεί πολύωρη διαδικασία, με πολλά στάδια. Σε όσα προορίζονται για κατανάλωση μαζί με το φαγητό, οι παρασκευάστριες δεν βάζουν ζά&c...
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο