Δήλωση Βουλευτή και Αντιπροέδρου κ. Ευθύμιου Δίπλαρου μετά την Επιτροπή Υγείας

2 μήνες πριν
ΝΕΑ ΚΥΠΡΟΣ | 
Πεμ, 07 Απρ 2022

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

 Σήμερα έχουμε συζητήσει στην Επιτροπή Υγείας ένα φλέγον θέμα, το θέμα που αφορά τον πληθυσμιακό έλεγχο, το ανιχνευτικό πρόγραμμα όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Πάγια θέση όλων των μελών της Επιτροπής Υγείας είναι πως θα πρέπει να υπάρξει μείωση του ηλικιακού ορίου από 50 όπως είναι σήμερα στα 45 αν όχι και στα 40. Όπως επίσης και αύξηση του ηλικιακού ορίου από τα 69 στα 74.

Την ίδια στιγμή έχουμε διαπιστώσει και έχουμε θέσει ενώπιον των αρμοδίων ότι θα πρέπει να αυξηθεί και η συχνότητα για το τεστ Παπανικολάου. Εκείνο το οποίο έχουμε καταγράψει είναι την πρόθεση του Υπουργείου Υγείας και όλων των φορέων να μειώσουν το ηλικιακό όριο στα 45 έτη αντί στα 50 που είναι σήμερα, με βάση πάντοτε και τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις αλλά και οδηγίες μέσα από επιστημονικά κριτήρια και αναλύσεις που γίνονται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε διαπιστώσει ότι άμεσα θα πρέπει να μπορούν και οι προσωπικοί γιατροί που σήμερα δυστυχώς δεν έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν τις γυναίκες για μαστογραφία, θα πρέπει να τους δοθεί αυτό το κριτήριο ούτως ώστε οι γυναίκες να προβαίνουν άμεσα σε μαστογραφίες. Ο καρκίνος του μαστού πρέπει να πούμε και από εμπειρίες, είναι πως όταν έγκαιρα εντοπιστεί μπορεί να αντιμετωπιστεί και να μην έχουμε τα προβλήματα τα οποία έχουμε.

Έχουμε ακούσει σήμερα πως υπάρχουν ψηλά ποσοστά επιβίωσης των γυναικών που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο του μαστού. Πέραν της μείωσης του ηλικιακού ορίου είναι πολύ σημαντικό για εμάς, για την Επιτροπή Υγείας να δούμε την ποιότητα που παρέχουμε όσον αφορά και τον εντοπισμό αλλά και την αντιμετώπιση και τη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού.

Γι’ αυτό το λόγο έχουμε ενημερωθεί σήμερα ότι το Υπουργείο Υγείας προχωρά στην αγορά τεσσάρων ψηφιακών μαστογράφων που θα αυξήσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Έχουμε διαπιστώσει τη θέληση όλων και του Υπουργείου Υγείας αλλά και όλων των φορέων προς αυτή την κατεύθυνση και είναι κάτι το οποίο συγχαίρουμε. Την ίδια ώρα όμως, θα παρακολουθούμε το θέμα πολύ στενά.

Από το 1998 μέχρι το 2018 έχουν εντοπιστεί 11.000 περιστατικά γυναικών με καρκίνο του μαστού, ένα περίπου 16% είναι κάτω από την ηλικία των 44 χρόνων και αυτός είναι περίπου ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει και πάλι την αρμόδια Επιτροπή Υγείας της Βουλής και διαπιστώσαμε επίσης με τα λύπης μας ότι θα μπορούσαν οι γυναίκες να ενημερώνονται πολύ πιο τακτικά και πολύ πιο σωστά. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε ζητήσει ως Επιτροπή Υγείας από το Υπουργείο Υγείας με συγκεκριμένα προγράμματα να ενημερώνονται οι γυναίκες πολύ πιο γρήγορα. Επαναλαμβάνω πως αυτό το οποίο θέλουμε είναι τον καλύτερο και ποιοτικότερο έλεγχο στον οποίο θα υποβάλλεται μια γυναίκα.

7.4.2022

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο