Δήλωση Βουλευτή κ. Πρόδρομου Αλαμπρίτη μετά την Επιτροπή για το δημογραφικό πρόβλημα

2 μήνες πριν
ΝΕΑ ΚΥΠΡΟΣ | 
Τρι, 05 Απρ 2022

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

Συνεχίσαμε τη συζήτηση σήμερα στην Επιτροπή για το Δημογραφικό πρόβλημα. Είχαμε κάποια καινούργια στοιχεία όσον αφορά τον δείκτη γονιμότητας που το 2014 ανήλθε στο 1,4%, κάτω όμως από τον δείκτη αναπλήρωσης του πληθυσμού που είναι 2,1%. Οι αριθμοί των ατόμων άνω των 65 ανήλθαν πλέον στο ποσοστό 16,4% του πληθυσμού σε σχέση με 16% που είναι τα άτομα κάτω των 15 ετών. Οι γεννήσεις φαίνονται λίγο αυξημένες γύρω στα 450 άτομα για το 2021 αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Έγιναν κάποια βήματα τα προηγούμενα χρόνια από πλευράς κυβέρνησης τα οποία και χαιρετίζουμε. Χαιρετίζουμε τη νέα στεγαστική πολιτική από το Υπουργείο Εσωτερικών που θα βοηθήσει τα νέα ζευγάρια. Αναμένουμε το νομοσχέδιο από το Υπουργείο Εργασίας για τη γονική άδεια μετ’ απολαβών όπως χαιρετίζουμε και την πρόθεση για κάλυψη των τροφίμων παιδιών σε βρεφονηπιοκομικούς σταθμούς και παιδικές λέσχες μέχρι την ηλικία των τεσσάρων.

Πρέπει όμως να γίνουν και άλλα. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Αναμένουμε την κατάθεση του τρίτου σχεδίου δημογραφικής πολιτικής από τον Φορέα Δημογραφικής πολιτικής, να έρθει ενώπιον μας και να το συζητήσουμε στην Επιτροπή μαζί με τις εισηγήσεις που έθεσε η Επιτροπή το τελευταίο διάστημα. Τι πρέπει να γίνει άλλο; Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει ναι, να επιδοτήσουμε τις γεννήσεις ειδικά για τρίτο και τέταρτο παιδί γιατί οι δείκτες που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή είναι αμείλικτοι. Το 12,1% των γεννήσεων αφορά γεννήσεις τρίτου παιδιού και όταν πάμε στο τέταρτο παιδί το ποσοστό αυτό πέφτει στο 2,8% των γεννήσεων. Πρέπει να στηρίξουμε τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες  με αναθεώρηση όπου είναι δυνατόν των εισοδηματικών κριτηρίων για τα επιδόματα τέκνου και της προίκας του μωρού.

Πρέπει να δούμε πως προχωρούμε στην υιοθέτηση του ολοήμερου σχολείου για να στηρίξουμε τις νέες οικογένειες και να βοηθήσουμε στην εξισορρόπηση της εργασίας με την οικογενειακή ζωή.

5.4.2022

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο