Δήλωση Βουλευτή κ. Χαράλαμπου Πάζαρου μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Γεωργίας

2 μήνες πριν
ΝΕΑ ΚΥΠΡΟΣ | 
Τρι, 05 Απρ 2022

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

Συζητήσαμε σήμερα εκ νέου για την εμπορία του χαλουμιού ως προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και για τις μεγάλες αυξήσεις στην τιμή των σιτηρών και την ανάγκη στήριξης του κλάδου της κτηνοτροφίας.

Από την ΕΕ έχει καθοριστεί ένα πλαίσιο το οποίο οφείλουμε να εφαρμόσουμε εάν θέλουμε να διατηρήσουμε το καθεστώς προστασίας του κυπριακού χαλουμιού. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να συνεργαστούν οι εμπλεκόμενοι και κυρίως οι αιγοπροβατοτρόφοι, οι αγελαδοτρόφοι και οι τυροκόμοι, να καταλήξουν σε ποσόστωση που να είναι εντός του πλαισίου που εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες και που να είναι εφικτό να παραχθεί. Η στάση κάποιων εκ των εμπλεκομένων στη αλυσίδα παραγωγής του χαλουμιού ζημιώνει τους ιδίους, δεν επιτρέπει την μαζική και απρόσκοπτη παραγωγή του ιδίου του χαλουμιού ως προϊόν ΠΟΠ αφού η παράταση του θέματος της ποσόστωσης και γενικά οι μεταξύ τους διαφωνίες πλήττουν την όλη αλυσίδα και την εμπορία του, θέτουν μάλιστα σε κίνδυνο την αναγνώριση του ως εθνικό προϊόν της Κύπρου που με τόση προσπάθεια ως κράτος πετύχαμε. Να αναφέρω εδώ πως έχει ζητηθεί και γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα προκειμένου να είμαστε νομότυποι όσον αφορά την κυκλοφορία του χαλουμιού. 

Αναφορικά με τα σιτηρά, έχει αρχίσει η παραλαβή των εισαγωγών που το Υπουργείο Γεωργίας εξήγγειλε και υπολογίζεται να έχουμε επάρκεια μέχρι το τέλος Μάϊου. Πρόβλημα διαφαίνεται να υπάρχει κυρίως με τις ζωοτροφές. Το Υπουργείο Γεωργίας, ήδη αναζητεί τρόπους στήριξης του κλάδου των κτηνοτρόφων. Επίσης, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες για να μελετηθεί η επιχορήγηση του κλάδου, τόσο από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και από τα κρατικά ταμεία και πιστεύω πως πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν εξαγγελίες για στήριξη τους.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρετίζει την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης, θα έχουμε επάρκεια σιτηρών μέχρι το τέλος Μαΐου και πολύ  σύντομα αναμένονται και τα μέτρα στήριξης του κλάδου της κτηνοτροφίας αφού η ανάγκη για επιδότηση των ζωοτροφών είναι δικαιολογημένη και επιβεβλημένη ανάγκη.

5.4.2022

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο