Δήλωση Προέδρου Οργάνωσης Πρεσβυτέρων Πολιτών Κύπρου κ. Αντώνη Δημητριάδη για την ευρωπαϊκή ημέρα Αλληλεγγύης μεταξύ γενεών 

2 μήνες πριν
ΝΕΑ ΚΥΠΡΟΣ | 
Παρ, 29 Απρ 2022

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

Στις 28-29 Απριλίου 2008 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπό την Προεδρία της  Σλοβενίας  όρισε να εορτάζεται ετησίως ως Ημέρα Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών η 29ην Απριλίου  εκάστου έτους.  Ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο που συνεχώς παρατηρούμε είναι ότι  η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, τα νέα ήθη και πρακτικές, έχουν διευρύνει το χάσμα μεταξύ των γενεών. Στην εποχή της ψηφιοποίησης η κοινωνία  εξελίσσεται με γοργό ρυθμό και το χάσμα των γενεών είναι πολύ μεγάλο. Η συνεργασία των γενεών είναι αναγκαία ώστε οι ηλικιωμένοι να μπορέσουν να μάθουν έστω και τες βασικές  νέες τεχνικές ώστε να ανταποκρίνονται στις καθημερινές νέες  κοινωνικές απαιτήσεις. Οι νέοι θα πρέπει να εκμεταλλεύονται την σοφία και την εμπειρία των ηλικιωμένων αλλά ταυτόχρονα και οι ηλικιωμένοι να ενημερώνονται και να ακολουθούν τις νεωτεριστικές τάσεις των νέων.  Η συνεργασία των γενεών φέρνει τους πολίτες πιο κοντά.

Στις μέρες μας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, λόγω των σημαντικών κοινωνικών εξελίξεων και διαθρωτικών αλλαγών, επιβάλλεται να γίνει μια  διασύνδεση των γενεών με κεντρικό άξονα την αμοιβαία στήριξη και την επικοινωνία.  Οι ηλικιωμένοι αποτελούν ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου, ένα ζωντανό κύτταρο που εκπέμπει δυναμισμό, σοφία, γνώση, εμπειρία και πρέπει να έχουν ένα σημαντικό και αναγνωρίσιμο ρόλο στην κοινωνία. Έχουν συνεπώς την ανάγκη από θεσμούς κοινωνικής στήριξης που να περιορίζουν τον αποκλεισμό και να ευνοούν την συνεργασία με τους νέους. Οι νέοι ταυτόχρονα χρειάζονται την εμπειρία και ίσως και την καθοδήγηση των ηλικιωμένων προκειμένου να αναπτύξουν ικανότητες προσαρμογής στις ραγδαίες κοινωνικές εξελίξεις και να αποτελέσουν ισότιμους φορείς κοινωνικής δράσης και  ανάπτυξης.

Με βάση  αυτά τα δεδομένα οι κοινωνίες θα πρέπει άμεσα  να εφαρμόσουν νέες πολιτικές για την αξιοποίηση του αναπτυξιακού δυναμικού που αντιπροσωπεύουν οι ηλικιωμένοι όσον φυσικά  και οι νέοι. Στρατηγικός μας λοιπόν στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργική συμβολή όλων μας στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αλλαγών, προκειμένου να αναπτυχθεί νέα δυναμική μορφή αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των γενεών που θα έχουν ως στόχο αφενός την κοινωνική ενσωμάτωση των ηλικιωμένων και των νέων, αλλά και την αμοιβαία υποστήριξη και την μεταβίβαση δεξιοτήτων , γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των γενεών. 

29.4.2022

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο