Δηλώσεις Προέδρου κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ κ. Μάνφρεντ Βέμπερ

1 χρόνο πριν
ΝΕΑ ΚΥΠΡΟΣ | 
Τετ, 21 Απρ 2021

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

Δηλώσεις Προέδρου κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ κ. Μάνφρεντ Βέμπερ

«Αγαπητέ Μάνφρεντ θα ήθελα ακόμη μια φορά να σε ευχαριστήσω για την υποστήριξή σου στην Κύπρο. Ως ο ηγέτης του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβουλίου πάντα στέκεσαι δίπλα στην Κύπρο και στο κυπριακό. Είμαι εδώ στις Βρυξέλλες για να επιβεβαιώσω ότι θα κάνουμε το καλύτερο, είμαστε δεσμευμένοι στο να βρούμε λύση πάνω στο συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας όπως ορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Δυστυχώς ακούμε θέσεις εκ μέρους της Τουρκίας, για λύση δυο κρατών και ξέρουμε με τη δική σας υποστήριξη ότι η Ευρώπη δεν θα δεχτεί ποτέ λύση δυο κρατών. Σας ευχαριστώ για την ουσιαστική συνάντησή μας εδώ στις Βρυξέλλες».

Από την πλευρά του ο κ. Βέμπερ τόνισε τα εξής:

«Σε ευχαριστώ αγαπητέ Αβέρωφ. Για εμάς είναι ξεκάθαρο πως είμαστε στο πλευρό της Κύπρου. Για το ΕΛΚ πάντα ήταν ξεκάθαρο πως τα θέματα της Κύπρου είναι θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οι Κύπριοι πολίτες ξέρουν πως όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στο πλευρό τους και συζητήσαμε για αυτό το σημαντικό θέμα. Όσο αφορά την επίλυση του κυπριακού, είναι ξεκάθαρο ότι η λύση δυο κρατών που προτείνεται από την Τουρκία δεν είναι αποδεχτή από εμάς ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Κύπριοι φίλοι μας μπορούν να υπολογίζουν στην πλήρη στήριξή μας σε αυτό το ουσιώδες θέμα. Κυρίαρχο στοιχείο είναι ότι χρειαζόμαστε λύσεις στηριγμένες πάνω στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο και γι’ αυτό τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών είναι επίσης για εμάς πολύ σημαντικά. Επιπρόσθετα θέλω να υπογραμμίσω ότι ως ΕΛΚ διατηρούμε όλο και περισσότερο κριτική στάση απέναντι στην Τουρκία. Από τη μια έχουμε το κυπριακό, τις προκλήσεις και επιπρόσθετα βλέπουμε για παράδειγμα ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως πολιτικό όπλο, δεν σέβεται το δίκαιο στη χώρα του και η Τουρκία πάει προς τη λάθος κατεύθυνση. Για αυτό πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ολοκλήρωση στην Ευρώπη, να δείξουμε πως είμαστε ενωμένοι στην προσέγγισή μας στην περιοχή και ειδικά προς την Τουρκία. Και πάλι επαναλαμβάνουμε την πλήρη δέσμευσή μας στους φίλους μας στην Κύπρο. Το ΕΛΚ και η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τις θέσεις σας».

Προσθέτοντας ο κ. Νεοφύτου τόνισε τα εξής:

«Αν καταλήξουμε σε μια λύση, η λύση πρέπει να σέβεται το ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές Αρχές. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ΕΕ να είναι παρούσα στις πολύ σημαντικές συνομιλίες στη Γενεύη. Κάθε λύση θα πρέπει να είναι εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου».

21/4/2021

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο