Διακήρυξη Δημοκρατικού Συναγερμού για την 21η Απριλίου 1967

1 χρόνο πριν
ΝΕΑ ΚΥΠΡΟΣ | 
Τετ, 21 Απρ 2021

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Share on Email

Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την επέτειο του εγκληματικού πραξικοπήματος των συνταγματαρχών της 21ης  Απριλίου 1967 που είχε ως αποτέλεσμα την κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Ελλάδα και την επιβολή της δικτατορίας.

Είναι η μέρα που αποτυπώθηκαν στο συνειδητό των Ελλήνων, στη γη που γέννησε και ανέδειξε τη Δημοκρατία ως το πολίτευμα που πηγάζει από το λαό, τα δεινά και τη μοίρα που επιφέρουν ο διαχωρισμός, η διχόνοια και εν τέλει η προδοσία.

Στοιχεία που οδήγησαν στην κυπριακή τραγωδία του 1974 ως απότοκο των προδοτικών κινήσεων της χούντας όπως είχαν εκδηλωθεί μέσω του πραξικοπήματος και πριν από αυτό. Μια σειρά από μοιραία λάθη και παραλείψεις, με αποκορύφωμα τις εθνικές προδοσίες, ήταν το περίβλημα των συνθηκών που έδωσαν στην Τουρκία και στον τουρκικό επεκτατισμό το άλλοθι για να εισβάλει στην Κύπρο, με όλα τα τραγικά συνεπακόλουθα που βιώνουμε ακόμη καθημερινά.

Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε σήμερα είναι να αντλήσουμε τα αναγκαία διδάγματα αποφυγής της επανάληψης τέτοιων εγκληματικών ενεργειών σε βάρος του έθνους. Θα ήταν ανεπίτρεπτο αν η ζοφερή μνήμη της επταετούς τυραννίας του ελληνικού λαού και της απώλειας της μισής μας πατρίδας, δεν χρησίμευε για παραδειγματισμό και προσήλωση στο ιδεώδες της δημοκρατίας.


Είναι αναγκαία η επικράτηση της εθνικής ομοψυχίας, της συσπείρωσης και συστράτευσης λαού και εκλελεγμένης ηγεσίας στον κοινό στόχο και στις προσπάθειες για επίτευξη οριστικής, αλλά ταυτόχρονα βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος που θα επανενώνει το νησί σε συνθήκες ειρήνης, προόδου και ασφάλειας για όλους τους κατοίκους του.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το κόμμα που συνέβαλε αποφασιστικά στην εμπέδωση και επικράτηση των δημοκρατικών αρχών, διακηρύττει με αίσθημα ευθύνης ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει και να αγωνίζεται με συνέπεια για τις  αναπαλλοτρίωτες αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας ως υπέρτατων αγαθών μιας ευνομούμενης πολιτείας.

21/4/2021

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο