Χαιρετισμός Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη στην αντικατοχική εκδήλωση Μνήμης Κερύνειας

4 ημέρες πριν
ΝΕΑ ΚΥΠΡΟΣ | 

Χαιρετισμός Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη στην αντικατοχική εκδήλωση Μνήμης Κερύνειας

Είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση που απευθύνω χαιρετισμό στην αποψινή εκδήλωση μνήμης για την κατάληψη της Κερύνειας, εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος λόγω άλλης ανειλημμένης υποχρέωσης και παρά την περί του αντιθέτου επιθυμία του, δεν κατέστη δυνατόν να βρίσκεται σήμερα εδώ μαζί μας.

Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, 47 χρόνια μετά την καταστροφική τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή της πατρίδας μας, την καταπάτηση του διεθνούς δικαίου και των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διατρανώνουν την ισχυρή μας βούληση να συνεχίσουμε τον αγώνα με ενότητα και ομοψυχία μέχρι την τελική δικαίωση και επανένωση της Κύπρου.

Η αγαπημένη μας Κερύνεια, αποτέλεσε τον πρώτο στόχο του Τούρκου εισβολέα. Από την πρώτη στιγμή δέχθηκε ανηλεή βομβαρδισμό από τις δυνάμεις του Αττίλα από ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Ξημερώματα της 20ης Ιουλίου 1974, οι μονάδες της Εθνικής Φρουράς με αποστολή επάνδρωσης των επάκτιων θέσεων στον κόλπο της Κερύνειας, αλλά και οι κάτοικοι της πόλης είχαν δεχθεί αεροπορικούς βομβαρδισμούς και κανονιοβολισμούς από τις αποβατικές δυνάμεις, ενώ δεν κατέστη δυνατή η εκπομπή ικανοποιητικού πυρός για την αναχαίτηση της απόβασης.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, η Εθνική Φρουρά προώθησε δυνάμεις στο Πέντε Μίλι της Κερύνειας που πρόσβαλαν με πυρά τα τουρκικά τμήματα που είχαν ήδη αποβιβαστεί, προκαλώντας τους σοβαρές απώλειες.  Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να σταματήσει την ενίσχυση και διεύρυνση του τουρκικού προγεφυρώματος.

Η καθυστερημένη αντίδραση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, οι πολλές οργανωτικές αδυναμίες και ελλείψεις των Μονάδων μας, σε αντίθεση με τις υπέρτερες δυνάμεις των Τούρκων που είχαν καθολική αεροπορική υπεροχή, ήταν οι καθοριστικοί παράγοντες στην αδυναμία απόκρουσης του εισβολέα.

Τις πρωινές ώρες της 22ας Ιουλίου 1974 κατέφθασε στις ακτές της Κερύνειας το δεύτερο αποβατικό κύμα με προτεραιότητα κατάληψης ολόκληρης της επαρχίας.

Παρά τον άνισο αγώνα και την ηρωική αντίσταση των δυνάμεων πρώτης γραμμής της Εθνικής Φρουράς, οι Τούρκοι κατέλαβαν την Κερύνεια και άφησαν στο πέρασμά τους νεκρούς, ορφανά, αγνοούμενους, πόνο, δυστυχία, τεράστιες καταστροφές και χιλιάδες συμπατριώτες μας πρόσφυγες.

Από τότε, κάθε Ιούλιο, οι μνήμες ξαναζωντανεύουν μοιραία και ανατρέχουν στο παρελθόν και μας γεμίζουν οργή και αγανάκτηση. Η συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή του βόρειου τμήματος της χώρας δεν μας αφήνει να ξεχάσουμε. Δεν μας επιτρέπεται να ξεχάσουμε τα τραγικά εκείνα γεγονότα που στιγμάτισαν τη ζωή, την ειρηνική μας διαβίωση και την καθημερινότητά μας.

Κερυνιώτισσες, Κερυνειώτες,

Κατανοώ την αγωνία και τη δίκαιη απαίτηση που έχετε για επιστροφή στις πατρογονικές σας εστίες, την ανάκτηση των περιουσιών σας και την αποκατάσταση των αναφαίρετων δικαιωμάτων σας, όπως ακριβώς τα απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι συνεχίζουμε να εργαζόμαστε νυχθημερόν, ώστε επιτέλους να εξεύρουμε μια βιώσιμη λύση που θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει την πατρίδα μας, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των αρχών του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Λύση η οποία θα εγγυάται την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα μακριά από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, τα επεμβατικά  δικαιώματα και τους στρατούς κατοχής. Λύση η οποία θα επιτρέπει στον τόπο μας να προκόψει και να ευημερήσει.

Δεδομένης της δικής μας ειλικρινούς πρόθεσης και θέσης, εκείνο που αναμένεται είναι επιτέλους η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά να επιδείξουν την ίδια με εμάς απαραίτητη πολιτική βούληση και εποικοδομητική στάση, χωρίς να θέτουν τις όποιες απαράδεκτες θέσεις.

Δυστυχώς η Τουρκία έχει εντείνει το τελευταίο διάστημα την προκλητική της συμπεριφορά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Ενέργειες οι οποίες αυξάνουν την ένταση στην περιοχή και δεν οδηγούν προς την επιθυμητή κατεύθυνση, αλλά αντιθέτως υπονομεύουν βαθιά τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για ουσιώδεις διαπραγματεύσεις. 

Η νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία πλήρως ταυτισμένη με την τουρκική πολιτική, με τις δηλώσεις της έχει εκφύγει από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και προβάλλει ένα νέο απαράδεκτο αφήγημα περί της λύσης δύο κρατών, καθιστώντας την επανέναρξη των συνομιλιών δύσκολη και χωρίς κοινό έδαφος.

Φίλες και φίλοι,

Συναισθανόμενοι πλήρως την υποχρέωση αλλά και το βάρος της ιστορικής ευθύνης, θέλω να είστε βέβαιοι ότι θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να παρέχουμε ένα ειρηνικό μέλλον για όλους τους Κυπρίους, παραμένοντας πιστοί στο πλαίσιο αρχών και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Προς την κατεύθυνση αυτή, με όπλο την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και του λαού, αξιοποιώντας την ιδιότητα μας ως ευρωπαϊκή χώρα, σε συνδυασμό με τις στρατηγικές συμμαχίες που χτίζουμε, και την αναβαθμισμένη γεωπολιτική σημασία της πατρίδας μας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την ευόδωση των στόχων μας.

Η δική σας πίστη και θέληση για επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες, καθίσταται ο φάρος που καθοδηγεί τα βήματά μας και ενδυναμώνει τις προσπάθειές μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να παραδώσουμε στις νεότερες γενιές μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα.

Σας ευχαριστώ.

(ΜΓ)

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο