Χαιρετισμός Αντρέα Χρίστου, από μέρος βετεράνων ΑΚΕΛ, για τα 80χρονα του ΑΚΕΛ

1 χρόνο πριν
ΝΕΑ ΚΥΠΡΟΣ | 

Χαιρετισμός Αντρέα Χρίστου, από μέρος βετεράνων ΑΚΕΛ, για τα 80χρονα του ΑΚΕΛ

Φίλε Πρόεδρε,Σύντροφε Γενικέ Γραμματέα, Αγαπητοί μας προσκεκλημένοι, Φίλες και φίλοι, Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Με μεγάλη περηφάνια τιμούμε σήμερα την 80η επέτειο από την ιστορική συνέλευση της Σκαρίνου που απετέλεσε την αφετηρία για την ίδρυση του ΑΚΕΛ και τον μετασχηματισμό του Κ.Κ.Κ.

Η 14η Απριλίου 1941 σηματοδοτεί μια θαρραλέα και τολμηρή πολιτική απόφαση που όμοια της ίσως δεν υπάρχει διεθνώς, αποτελεί ένα καθοριστικό ορόσημο για το κίνημα της Αριστεράς αλλά και μια ημερομηνία τεράστιας σημασίας για ολόκληρη την Κύπρο και τον λαό της.

Δεν ήταν εύκολη η απόφαση ούτε και η υλοποίηση της. Δεν ήταν απλή υπόθεση η διεύρυνση του Κόμματος και η υιοθέτηση ενός φιλελεύθερου για την εποχή νέου καταστατικού. Δεν ήταν μία ληξιαρχική πράξη η αυτοδιάλυση του Κ.Κ.Κ και η ένταξη και δράση των μελών του στο ΑΚΕΛ.

Έγινε κατορθωτή γιατί πέραν από τις αντικειμενικές συνθήκες, στην ηγεσία του Κόμματος βρέθηκε μια ομάδα άξιων και διορατικών στελεχών με ικανότητα προσανατολισμού στα νέα δεδομένα.

Η νόμιμη δράση του ΑΚΕΛ αγκάλιασε ευρύτερα στρώματα λαού, αξιοποίησε το πολιτικό κλίμα των χρόνων του πολέμου και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τους αγώνες που ακολούθησαν:

Την ανάπτυξη του αντιφασιστικού και αντιαποικιακού κινήματος με τις θυελλώδεις, μαζικές κινητοποιήσεις. Τις επιτυχίες της Αριστεράς και των συμμάχων της στις δημοτικές εκλογές. Την εθελοντική κατάταξη 700 μελών και στελεχών του ΑΚΕΛ στις Συμμαχικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τις μεγάλες ηρωικές απεργίες των οικοδόμων και των μεταλλωρύχων, και άλλα σημαντικά γεγονότα που καθιέρωσαν μια για πάντα την  Αριστερά ως την πρωτοπόρα δύναμη του τόπου, ως τον αυθεντικό εκφραστή των πολιτικών και κοινωνικών προσδοκιών του λαού.

Δεν είμαστε οι ίδιοι, ποτέ και με κανένα! Καμία πολιτική παράταξη και κανένας κοινωνικός φορέας στην διαδρομή των τελευταίων 100 χρόνων δεν είχε παρόμοια ενεργό συμμετοχή και δημιουργική παρέμβαση σε όλες τις πτυχές της ζωής και των αγώνων του λαού μας που άλλαξαν κυριολεκτικά την κοινωνία: Συνδικαλιστικό κίνημα Οργανώσεις γυναικών, νεολαίας και αγροτών, Μαθητικό και φοιτητικό κίνημα, Οργανώσεις βιοτεχνών και καταστηματαρχών, Μόρφωση και πολιτισμός, Μαζικός αθλητισμός, Συνεταιριστικό και Συνεργατικό κίνημα.

Η προσφορά του ΑΚΕΛ και του Λαϊκού Κινήματος αποτελεί ένα παράδειγμα που υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια της μικρής μας Κύπρου και οφείλεται μεταξύ άλλων στην πίστη, την αφοσίωση, την ανιδιοτέλεια, τον ενθουσιασμό, το μαχητικό πνεύμα και το ακατάβλητο σθένος των μελών του Κόμματος και των ηγετών του. Είναι μια προσφορά που σφράγισε για πάντα την πορεία του τόπου μας και γράφτηκε με ανεξίτηλα γράμματα στην ιστορία του λαού μας.

Τιμώντας σήμερα την ιστορική αυτή επέτειο, με βαθύτατη εκτίμηση και απέραντο σεβασμό, στρέφουμε την σκέψη μας προς τα πίσω:

  • Στους φωτισμένους εργάτες και διανοούμενους που έριξαν τον σπόρο των επαναστατικών ιδεών στην Κύπρο πριν ακριβώς 100 χρόνια.
  • Στους συντρόφους μας που καταδιώχτηκαν, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια για τις ιδέες τους.
  • Στους ηρωικούς Κύπριους πεσόντες των Διεθνών Ταξιαρχιών που πολέμησαν για την δημοκρατία στην Ισπανία.
  • Στους νεκρούς Ακελιστές στρατιώτες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
  • Στους συντρόφους μας που πολέμησαν για την Ελλάδα, δίπλα στους αντάρτες του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού.
  • Στους ηρωικούς νεκρούς των απεργιακών αγώνων και των αντιαποικιακών εξεγέρσεων.
  • Στους ακριβούς μας συντρόφους που δολοφονήθηκαν από τον Γρίβα και τους ανθρώπους του.
  • Στους νεκρούς μας συναγωνιστές που υπερασπίστηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία πριν, κατά και μετά το φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄.
  • Στις εκατοντάδες μέλη και φίλους του Κόμματος που σκοτώθηκαν ή αγνοούνται ως αποτέλεσμα της Τουρκικής Εισβολής.
  • Στους Τ/Κ και Ε/Κ συναγωνιστές μας που πρόσφεραν την ζωή τους θυμίαμα στον βωμό της φιλίας, της ειρήνης και της συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Στην μνήμη όλων αυτών αλλά και των χιλιάδων συντρόφων μας που μέχρι το τέλος της ζωής τους έμειναν όρθιοί και αγέρωχοι στους προμαχώνες, παρακαλώ να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή!!

Εκ μέρους των παλαιοτέρων στελεχών του Κόμματος ευχαριστούμε για το προνόμιο να χαιρετίσουμε αυτή την εκδήλωση. Δηλώνουμε ότι παραμένουμε πάντα με το όπλο παρα πόδας, απαρασάλευτα στο πλευρό του Κόμματος, συμμέτοχοι στην καθημερινή δράση και έτοιμοι για νέους αγώνες.

Τιμή στο Κόμμα μας, Τιμή στον Λαό μας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο