Απάντηση Υπουργείου Εσωτερικών σε δημοσιεύματα σε σχέση με αναφορές στην έκθεση του Κογκρέσου των Τοπικών Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Μεταρρύθμιση της ΤΑ

3 ημέρες πριν
ΝΕΑ ΚΥΠΡΟΣ | 

Απάντηση Υπουργείου Εσωτερικών σε δημοσιεύματα σε σχέση με αναφορές στην έκθεση του Κογκρέσου των Τοπικών Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Μεταρρύθμιση της ΤΑ

Μετά από πολύχρονη και επίπονη διαδικασία συζητήσεων και ανταλλαγή απόψεων, μέσα σε πνεύμα σύμπνοιας και συγκλίσεων μαζί με όλους τους εταίρους βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την κατάληξη και ψήφιση μιας από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμιστικές τομές στο κράτος. Είναι κοινή θέση όλων ότι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί αδήριτη ανάγκη που δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Καλούμαστε να καταλήξουμε σε μια καλά μελετημένη και ολοκληρωμένη πρόταση, που διαμορφώθηκε μετά από συζητήσεις μιας ολόκληρης δεκαετίας και η οποία φέρνει μια πραγματική αλλαγή. Μια αλλαγή που θα τη νιώσει άμεσα ο κάθε πολίτης! 

Τα δημοσιεύματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες κάνοντας λόγο για δήθεν «επιφυλάξεις του ΕΚΤΠΑ για τη μεταρρύθμιση που η Κυβέρνηση προτείνει», πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα. Είναι προφανές ότι έχουν απομονωθεί από μία έκθεση παρακολούθησης 55 σελίδων, η οποία αναφέρεται στη συνολική εφαρμογή των διατάξεων του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, ορισμένες αναφορές στη διενέργεια δημοψηφισμάτων, με αποτέλεσμα να μην παρουσιάζεται η ολοκληρωμένη εικόνα των συστάσεων και συμπερασμάτων που υιοθετήθηκαν από το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου.

Επισημαίνουμε δε ότι στην εκτενή ανάλυση που γίνεται στην εν λόγω έκθεση αναφορικά με την ικανοποίηση των διατάξεων του άρθρου 5 του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο αφορά στην αλλαγή των ορίων των Τοπικών Αρχών, σημειώνεται ότι:

  1. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει νομική υποχρέωση για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων στην περίπτωση της νομοθετικής αλλαγής, η οποία επιχειρείται στο παρόν στάδιο για τη μεταρρύθμιση του τρόπου λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
  2. Αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους η Κυβέρνηση θεωρεί ότι η διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων θα έθετε σε κίνδυνο την όλη προσπάθεια για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και
  3. Η διενέργεια δημοψηφίσματος σε εθνικό επίπεδο, θα ήταν επίσης ένας τρόπος για ικανοποίηση των διατάξεων του άρθρου 5.

Υπενθυμίζεται ότι, το Υπουργείο Εσωτερικών πριν από την κατάθεση των νομοσχεδίων, ζήτησε και έλαβε γνωμάτευση από την αρμόδια διεύθυνση του Συμβουλίου της Ευρώπης στην οποία ανήκει το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για την Ορθή Διακυβέρνηση, αναφορικά με το θέμα των διά νόμου συνενώσεων δήμων και κοινοτήτων, χωρίς τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. Η γνωμάτευση, η οποία κατατέθηκε και στη Βουλή μαζί με το νομοσχέδιο, ανέφερε ότι «όπως διαφαίνεται οι ενέργειες στις οποίες είχε προβεί το Υπουργείο Εσωτερικών, συνάδουν πλήρως με τα όσα διαλαμβάνονται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Ανάλογη γνωμάτευση έδωσε και ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας επισημαίνοντας ότι «δεν είναι δυνατή η διενέργεια δημοψηφισμάτων, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, εφόσον συνάγεταιότι έμμεσα η ισχύς και εφαρμογή του συνόλου των διατάξεων του νόμου τίθενται υπό την αίρεση διενέργειας δημοψηφίσματος».

Κατόπιν των πιο πάνω, το Υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη και την τοποθέτηση της πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων, υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, κατέθεσε πρόταση στη Βουή των Αντιπροσώπων τον περασμένο Μάρτιο, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε εθνικό επίπεδο πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου την οποία ωστόσο απέρριψε σε συνεδρία της η ολομέλεια της Βουλής τον περασμένο Απρίλιο.

Ευρισκόμενοι, λοιπόν, στο παρά ένα της ολοκλήρωσης αυτής της μεγάλης κοινής προσπάθειας, και χωρίς την πολυτέλεια ύπαρξης άλλων καθυστερήσεων, το Υπουργείο Εσωτερικών παραμένει στοχοπροσηλωμένο στην υλοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που έχουν επέλθει στον τόπο μας.

Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Μακριά από προσπάθειες στρέβλωσης ή δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων, να προσφέρουμε στους πολίτες την Τοπική Αυτοδιοίκηση που πραγματικά αξίζουν.

(ΕΦυς) 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο