Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών στην Ομάδα Πρωτοβουλίας Γεροσκήπου

1 χρόνο πριν
ΝΕΑ ΚΥΠΡΟΣ | 

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών στην Ομάδα Πρωτοβουλίας Γεροσκήπου

Το Υπουργείο Εσωτερικών χαιρετίζει τη συνεργασία του Δήμου Γεροσκήπου με τον Δήμο Πάφου και την ανάληψη εκτέλεσης κοινών έργων υποδομής δημοσίων συγκοινωνιών και δημόσιας υγιεινής δαπάνης 7,6 εκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνουν σύγχρονους σταθμούς λεωφορείων, σταθμούς μετεπιβίβασης, τοποθέτηση 196 έξυπνες στάσεις λεωφορείων αλλά και 30 σύγχρονους χώρους υγιεινής.

Είναι με αυτά τα έργα και αυτές τις συνέργειες που προάγεται το καλώς νοούμενο συμφέρον των δημοτών με την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Αυτή την προσπάθεια η κυβέρνηση αλλά και το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκρίνουν στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης μεταρρύθμισης και όχι τις ακραίες τοποθετήσεις όπως την ανακοίνωση της Ομάδας Πρωτοβουλίας Γεροσκήπου που εκφράζεται με λανθασμένες, παραπλανητικές και ασαφείς τοποθετήσεις.

Η αναφορά σε αντιδημοκρατικό σχεδιασμό συνένωσης Δήμων, σε δήθεν παραβίαση των προνοιών του Περί Δήμων Νόμου εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά πολύ περισσότερο σε μη συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή χάρτα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δείχνει απλά έκφραση εμπάθειας και εμμονής σε κατεστημένα.

Η δε επίκληση «στέρησης από το Υπουργείο Εσωτερικών του δικαιώματος της Βουλής να ασκήσει το συνταγματικό της δικαίωμα επί των Νομοσχεδίων» δείχνει απλά είτε άγνοια των προνοιών του Συντάγματος και της Νομοθεσίας, είτε ηθελημένη παραποίηση για δημιουργία εντυπώσεων.

Η κυβέρνηση δεν διαλύει κανένα Δήμο. Η κυβέρνηση κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση, η οποία υποστηρίζεται από τεχνοκρατική μελέτη. Ιδιαίτερα για τον Δήμο Γεροσκήπου τα ευρήματα της μελέτης τα οποία στηρίζονται στους εγκεκριμένους προϋπολογισμούς, σε στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας αλλά και σε αριθμητικά δεδομένα του Δήμου καταδεικνύουν ότι ο Δήμος Γεροσκήπου είναι σήμερα ο 5ος ακριβότερος αστικός Δήμος της Κύπρου. Ο δημότης της Γεροσκήπου για τις υπηρεσίες που του προσφέρονται σήμερα επιβαρύνεται ετησίως με 459 ευρώ ενώ στο ενδεχόμενο συνένωσης με τον Δήμο Πάφου η επιβάρυνση για τις ίδιες ή και ποιοτικότερες υπηρεσίες θα μειωθεί κατά 57% στα 192 ευρώ.

Θα ήταν λοιπόν ορθότερο αντί οι υπογράφοντες την επιστολή να διερωτώνται εάν ο Υπουργός Εσωτερικών «έχασε κάθε ίχνος αξιοπιστίας και αντικειμενικότητας» να ρωτήσουν τους δημότες της Γεροσκήπου εάν τους βρίσκουν σύμφωνους οι χρεώσεις που σήμερα καταβάλουν και εάν διαφωνούν με τις σωστές συνέργειες που αναπτύσσονται με τον όμορο γειτονικό τους Δήμο.

Για την κυβέρνηση η μείωση του αριθμού των Δήμων ποτέ δεν ήταν αυτοσκοπός. Είναι όμως το απαραίτητο μέσο και το όχημα μετάβασης στην εποχή του εκσυγχρονισμού και της μετάβασης σε νέες οντότητες, οικονομικά βιώσιμες και  διοικητικά αυτοτελείς.

--------------------------- 

ΕΦυς/ΕΙ

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο