Ανησυχητική η απόφαση για οργανωμένη πλαζ σε παραλία χελωνών στη Γιαλιά

11 μήνες πριν
ΝΕΑ ΚΥΠΡΟΣ | 

Δυστυχώς, προχωράει κανονικά η δημιουργία οργανωμένης πλαζ σε προστατευόμενη παραλία στην περιοχή της Γιαλιάς, μετά την έγκριση του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ), τον περασμένο Μάρτιο. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, δεδομένου ότι, είναι η πρώτη φορά που δίνεται το πράσινο φως, από το αρμόδιο τμήμα, για την λειτουργία οργανωμένης πλαζ σε παραλία ωοτοκίας χελωνών, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας, έστω κι αν η λειτουργία αυτή είναι υπό όρους.

Εκ μέρους του Κινήματος ο Ορέστης Μάτσας αναφέρει πως : «Είμαστε επιφυλακτικοί για την έγκριση και υλοποίηση της οργανωμένης παραλίας σε χώρο όπου αυτή την περίοδο, φέτος αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχουν φωλιές χελωνών που προστατεύονται. Ακριβώς για αυτό τον λόγο η περιοχή είναι ενταγμένη στο Δίκτυο NATURA 2000 και είναι χαρακτηρισμένη ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης. Παρ’ όλο που η έγκριση από το Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, δόθηκε υπό προϋποθέσεις, θεωρούμε πως η σωρευτική ανθρώπινη δραστηριότητα στην παραλία, κατά τη διάρκεια της μέρας και ειδικότερα τη θερινή περίοδο, θα επηρεάσει αρνητικά την επιλογή της από το είδος προτεραιότητας Caretta Caretta. Το ίδιο το ΤΑΘΕ, μέσα από τις εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού, υποδεικνύει ως βασική απειλή για τη διαδικασία ωοτοκίας των χελωνών στην παραλία, την ανθρώπινη δραστηριότητα και παρουσία.

Θεωρούμε πως οι όροι λειτουργίας της οργανωμένης παραλίας εμπεριέχουν μια σειρά από κινδύνους, των οποίων η διαπίστωση θα έχει ήδη προκαλέσει οικολογική ζημιά. Οι βασικοί προβληματισμοί μας έγκεινται στο ποιος θα ασκεί έλεγχο της εφαρμογής των όρων που έχουν τεθεί, με ποια συχνότητα θα γίνεται ο έλεγχος και αν αυτός θα είναι αποτελεσματικός. Διατηρούμε επίσης τις ανησυχίες μας, για το κατά πόσο είναι εφικτό σε παραλία υψηλής επισκεψιμότητας να προστατευθούν αποτελεσματικά τόσο οι φωλιές οι οποίες έχουν εντοπιστεί και στις οποίες έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά κλουβιά, όσο και τα μικρά χελωνάκια που θα αναζητούν το νερό ενδεχομένως κατά τη διάρκεια της μέρας με έντονη ανθρώπινη παρουσία. Από ποιόν, με ποιόν τρόπο, με ποιο γνωστικό υπόβαθρο και πόσο συχνά θα γίνεται ο εντοπισμός των νέων φωλιών, δεδομένου ότι σε καθημερινή βάση οι ομπρέλες θα απομακρύνονται με τη δύση του ήλιου και θα τοποθετούνται με την ανατολή του; Αν επιτραπεί σε αυτή την παραλία η δημιουργία οργανωμένης πλαζ, τι θα σταματήσει την κοινότητα Ίνειας να ζητήσει το ίδιο και για την παραλία της Λάρας και της Τοξεύτρας;»

Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι το σχέδιο χρήσης της παραλίας για την παροχή οργανωμένων υπηρεσιών λουόμενων δεν έχει υποβληθεί σε Δέουσα Εκτίμηση Επιπτώσεων στους στόχους διατήρησης της Περιοχής του Δικτύου Natura 2000, όπως προνοείται στους περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής Νόμων του 2015.

Καλούμε τους αρμόδιους φορείς και το Τμήμα Αλιείας να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση της απόφασης αυτής, πριν προχωρήσουν σε ειδική οικολογική αξιολόγηση. Η οργανωμένη πλαζ στη εν λόγω προστατευόμενη περιοχή πιθανότατα θα καταστρέψει και θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία στις φωλιές των χελωνών και στα άλλα σπάνια είδη της άγριας χλωρίδας και πανίδας του τόπου.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο