Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στον θάνατο των ΣΥΟΠ Παναγιώτη Γιαννιού και Νάταλι Νεοφύτου, καθώς και του λοχαγού Ξάνθου Κυριάκου

1 μήνα πριν
ΝΕΑ ΚΥΠΡΟΣ | 

Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στον θάνατο των ΣΥΟΠ Παναγιώτη Γιαννιού και Νάταλι Νεοφύτου, καθώς και του λοχαγού Ξάνθου Κυριάκου

Συνεδρία ολομέλειας  -  7η Ιουλίου 2022

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Προ ημερησίας διατάξεως θα ήθελα να αναφερθώ σε τρία τραγικά δυστυχήματα που συγκλόνισαν τη χώρα μας και βύθισαν σε πένθος την Εθνική Φρουρά.

Την περασμένη Κυριακή τελέστηκε σε κλίμα βαθύτατου πένθους η κηδεία του Συμβασιούχου Οπλίτη Παναγιώτη Γιαννιού, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά πριν από μερικές μέρες στο πλαίσιο προγραμματισμένης εκπαιδευτικής δραστηριότητας και απεβίωσε την τρίτη μέρα της νοσηλείας του.  Ο άτυχος νεαρός τραυματίστηκε κατά την πραγματοποίηση άλματος από ελικόπτερο σε θαλάσσια περιοχή στη Λάρα.  Ο Παναγιώτης Γιαννιός προσλήφθηκε στην Εθνική Φρουρά τo 2016 ως Συμβασιούχος Οπλίτης με τον βαθμό του Δεκανέα Καταδρομών και υπηρετούσε στον Λόχο Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Καταδρομών.  Οι γονείς του αδικοχαμένου ΣΥΟΠ προχώρησαν στη δωρεά οργάνων του γιου τους, δίνοντας έτσι ζωή σε άλλους συνανθρώπους μας. 

Να θυμίσω ότι περίπου δύο μήνες πριν θρηνήσαμε τον χαμό ακόμη μίας ΣΥΟΠ, της Νάταλι Νεοφύτου, η οποία υπέκυψε στα τραύματά της, όταν ανατράπηκε το όχημα τύπου τζιπ στο οποίο επέβαινε η νεαρή οπλίτρια μαζί με δόκιμο έφεδρο αξιωματικό και κληρωτό οπλίτη.  Η εικοσιεπτάχρονη υπηρέτησε ως χειριστής τεθωρακισμένου οχήματος μάχης στη 2η Ίλη της 28ης Επιλαρχίας Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης στον Κόρνο για σχεδόν δύο μήνες. 

Δυστυχώς, ο κατάλογος είναι μακρύς.  Έναν χρόνο πριν ο λοχαγός Μηχανικού Ξάνθος Κυριάκου, τριάντα δύο ετών, έχασε τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης εκπαιδευτικής άσκησης σε περιοχή της Τροοδίτισσας, όταν κόπηκε το σχοινί με το οποίο ήταν προσδεδεμένος, κόβοντας και το νήμα της ζωής του.  Ο Ξάνθος Κυριάκου αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 2010 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Μηχανικού.  Υπηρέτησε ως διμοιρίτης και διοικητής λόχου στο 70ό Τάγμα Μηχανικού, υποδιοικητής του 20ού Λόχου Μηχανικού και διμοιρίτης της Διμοιρίας Εκκαθάρισης Ναρκών Ξηράς.  Φοίτησε στο βασικό σχολείο του όπλου του Μηχανικού και παρακολούθησε εκπαιδεύσεις σχετικές με την ειδικότητά του.  Λίγο πριν από το μοιραίο προήχθη στον βαθμό του Λοχαγού.

Οι δύο νέοι και η νεαρή κοπέλα διακρίνονταν για τη φιλοπατρία, το ήθος και τον επαγγελματισμό τους.  Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους επέδειξαν ζήλο και υψηλό αίσθημα ευθύνης.  Οι κηδείες τους τελέστηκαν δημοσία δαπάνη και με στρατιωτικές τιμές.  Στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι το θέμα της ασφάλειας του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς και το επίπεδο φύλαξης, συντήρησης και ελέγχου οπλικών συστημάτων και άλλου υλικού απασχολούν την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας.

Εύχομαι να είναι η τελευταία φορά που θρηνούμε τον θάνατο συνανθρώπων μας εν ώρα καθήκοντος πόσω μάλλον νέων.

Σας καλώ τώρα να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη τους.

(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)

Αιωνία η μνήμη τους!


(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο