Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από την Πρόεδρο του Κινήματος Δρ. Ελένη Θεοχάρους είναι άκρως ανησυχητικές.

Ο ΓΓ. του ΟΗΕ φαίνεται να δρα εκβιαστικά και απειλεί ακόμη και με κατάθεση της εντολής του. Έριξε μάλιστα στο τραπέζι και την τουρκική απαίτηση για αναγνώριση κυριαρχίας στον Τουρκοκυπριακό «λαό». Η χρήση του όρου «λαός» είναι ένα τεράστιο σφάλμα εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ αφού σε αυτόν τον όρο εμπερικλείεται η αναγνώριση ξεχωριστής εδαφικής επικράτειας και από αυτόν τον όρο προκύπτουν δικαιώματα όπως αυτό της αυτοδιάθεσης.

Η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη και η σύσταση της Αλληλεγγύης είναι να καταγγελθεί η όλη διαδικασία στην ΕΕ και το ΣΑ του ΟΗΕ.

Τέλος κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου πως αν στα πλαίσια των Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) νομιμοποιηθεί το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, έστω υπό τον ΟΗΕ, αυτό θα είναι μια επισφαλής κίνηση που θα συνιστά αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Μετά το μεγάλο ΟΧΙ του κυπριακού λαού στο σχέδιο Ανάν, ακολούθησαν δυστυχώς πολλά μικρά ναι από τις εκάστοτε κυβερνήσεις μας, με τη μορφή ΜΟΕ, ερήμην του κυπριακού λαού και αυτό οδηγεί σταδιακά στην αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Ήδη η Τουρκία κατέθεσε σχετικό έγγραφο για δύο κράτη και αναγνώριση ίσου καθεστώτος.

Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας προς τον ΠτΔ όπως ζητήσει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, ως προϋπόθεση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021